glosnarodu.pl
Wiadomości RSS

Logowanie | Przypomnij hasło

Zaloguj się przez Facebook, a zostaniesz automatycznie zarejestrowany!

Newsletter

Wpisz swój adres e-mail jesli chcesz otrzymywać najnowsze informacje na swoją skrzynkę.

Ostatnio zarejestrowani

  • Karol Serwatko
    Ilość komentarzy: 0 Ilość głosów: 0
  • Zdjęcie profilu
    petit_melody
    Ilość komentarzy: 0 Ilość głosów: 1
  • Zdjęcie profilu
    skaza
    Ilość komentarzy: 0 Ilość głosów: 0
  • Zdjęcie profilu
    karolin1992
    Ilość komentarzy: 0 Ilość głosów: 4
  • Zdjęcie profilu
    SzVaRc
    Ilość komentarzy: 0 Ilość głosów: 0
  • Zdjęcie profilu
    SzVaRc
    Ilość komentarzy: 6 Ilość głosów: 6
  • Agnieszka Wolska
    Ilość komentarzy: 0 Ilość głosów: 1
  • Grzegorz Wolski
    Ilość komentarzy: 2233 Ilość głosów: 2233
Zobacz wszystkich
Dodaj materiał

Wieści z kraju

Wszystko o GMO. Część druga – GMO w rolnictwie.

Materiał dodał - hazard
Dodano: 16|11|2010 - Tuesday | Kategoria: Zdrowie
Wszystko o GMO. Część druga – GMO w rolnictwie.

Wprowadzanie genetycznie zmodyfikowanych organizmów do ekosystemu jest niebezpiecznym eksperymentem z naturą i ewolucją na skalę światową. Naukowcy zmieniają samo życie. Produkty inżynierii genetycznej to żywe organizmy, które nigdy samoistnie nie pojawiłyby się w przyrodzie. Te wytwory człowieka rozmnażają i krzyżują się z tradycyjnymi odmianami oraz rozprzestrzeniają w nowych środowiskach w nieprzewidywalny i niekontrolowany sposób, zanieczyszczając je na wiele pokoleń. Nadal niewiele wiemy na temat sposobu ich zachowań, wszystkie szkodliwe skutki wysiewu GMO mogą zostać odkryte, gdy będzie już za późno.

Z tego powodu organizmy modyfikowane genetycznie nie powinny być uwalniane do środowiska naturalnego. Stwarzaja one niepotrzebne zagrożenie dla ekosystemów, bioróżnorodności oraz zrównoważonego rolnictwa.

GMO to niebezpieczeństwo zaniku wielu tradycyjnych odmian upraw, których stały rozwój jest kluczowy w dziedzinie walki z nowymi szkodnikami, chorobami oraz zmieniającymi się warunkami klimatycznymi i środowiskowymi. Z tego względu różnorodność upraw stanowi podstawę bezpieczeństwa żywności na świecie. Jej brak wiąże się z epidemiami, które wielokrotnie już na masową skalę dziesiątkowały uprawy tego samego rodzaju na różnych szerokościach geograficznych.

W latach 70-tych pola kukurydzy w południowych stanach USA zostały zaatakowane przez chorobę zwaną południową rdzą liści. Z powodu ujednolicenia odmian uprawnych na terenie tego kraju, straty wywołane plagą osiągnęły ogromne rozmiary, pochłaniając 15% zbiorów wartości wówczas około 1 miliarda dolarów.

Według botanika Jacka Harlana, różnorodność genetyczna stanowi „barierę chroniącą nas przed katastrofą głodu, której skali nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić”.

Firmy biotechnologiczne zagrożeniem dla rolników.

Jakby tego było mało, giganci branży agrochemicznej pobierają od rolników opłaty za przywilej używania wyprodukowanych przez nich nasion. Rolnicy ze Stanów Zjednoczonych i Ameryki Południowej, gdzie znajduje się większość upraw GMO, zmuszeni są podpisywać umowy, w myśl których nie wolno im przechowywać ziaren na następny rok oraz stosować środków chwasto- i owadobójczych innych firm. Złamanie tych nakazów grozi podaniem do sądu.
Wraz ze wzrostem świadomości oraz mobilizacją konsumentów i rolników na całym świecie, zagrożenie związane z GMO może zostać zażegrane.

Źródło: Greenpeace

Wszystko o GMO. Część pierwsza – co to jest GMO?

GMO w Polsce. Część trzecia - zakaz uprawy kukurydzy MON810.

Podobne publikacje

Komentarze

Rejestracja | logowanie

Podaj nazwę użytkownika.
Hasło powinno zawierać minimum 6 znaków.
Powtórz prawidłowo hasło.
Podaj poprawny adres e-mail. Wymagany do aktywacji konta.
* Regulamin
Zaakceptuj regulamin.
* Należy wypełnić wszystkie pola

Przypomnij hasło | Zaloguj